Zebravink

Taeniopygia guttata

De zebravink, wie kent hem niet?                                                                                                                                         

Kweken met de zebravink gaat over het algemeen goed. Ook qua verzorging behoort de zebravink tot een van de gemakkelijkste soorten. Dit maakt de zebravink dan ook de ideale vogel voor de beginnend vogelliefhebber.

Huisvesting en gedrag

De zebravink stelt weinig eisen aan de huisvesting. Wanneer men wil gaan kweken met de vogels voldoet een broedkooi van 40x40x40. Ook kan men kiezen voor koloniebroed, dan worden meerdere paren in een volière gehuisvest. Het Nederlandse klimaat is geen enkel probleem voor de zebravink. Zo kunnen de vogels in de buitenvolière overwinteren mits deze beschikt over een tochtvrij nachthok. Voor het buitenverblijf kan het best gekozen worden voor een gaas met een maaswijdte van 12,7 bij 12,7. Door het vriendelijke karakter dat zebravinken hebben zijn ze uiterst geschikt voor een gezelschapsvolière. Het zijn vrij actieve vogeltjes met een kwetterend geluid.

Voeding

Als hoofdvoeding wordt een zadenmengsel voor tropische vogels verstrekt. Dit wordt aangevuld met eivoer. Verder dienen de vogels altijd te beschikken over maagkiezel en grit. Met mate kan er ook groente en fruit worden aangeboden. Dagelijks schoon drinkwater en met regelmaat een badje mogen natuurlijk niet ontbreken.

Geslachtsonderscheid

Bij zebravinken is het verschil tussen mannen en poppen vrij goed te zien. Zo zijn de poppen egaal van kleur. Terwijl de mannen een gestreepte borsttekening hebben en wangvlekken. Bij witte zebravinken wordt gekeken naar de kleur van de snavel. Zo is de snavel van een man dieper rood dan de snavel van de pop.

Kweek

Zebravinken zijn niet kieskeurig wat betreft hun nestgelegenheid. Zo voldoen: gesloten-, halfopen- en tralienestkastjes. Kokosvezel en sisaltouw kunnen verstrekt worden als nestmateriaal. Vervolgens legt de pop gemiddeld 4-6 eitjes. Deze worden afwisselend door zowel de man als de pop 14 dagen bebroed. Nadat de jongen zijn uitgekomen duurt het ongeveer drie weken voordat deze uitvliegen. Vervolgens duurt het nog 1 à 2 weken voordat de jongen zelfstandig zijn.